Recap 2023

IJsselmeerchallenges 2023 zijn afgerond. 26 deelnemers namen deel aan vijf uitdagingen verspreid over het IJsselmeergebied. Er is hard gewerkt, gelachen (vooral tijdens de jacuzzi-sessies op de vaardagen), en vooral veel geleerd over de complexiteit van het IJsselmeergebied. Met thema’s als natuurherstel, recreatie, toekomstbestendigheid en waterveiligheid werkten de vijf teams de afgelopen tijd aan innovatieve en creatieve oplossingen.

Het enige wat nu nog rest, is de bekendmaking van de winnaar. Op 28 september werden tijdens de IJsselmeertop in Zwolle de eindproducten vertoond. Deelnemers en geïnteresseerden zagen voor het eerst het eindresultaat van alle groepen. Luzette Kroon mocht namens de jury van de Waterchallenges de winnaar bekend maken. De jury koos dit jaar unaniem voor ‘bouwen aan een toekomstige IJsseldelta’ als winnaar!

De jury prees deze groep om hun creatieve en realistische idee. Verder was de jury onder de indruk van het feit dat de oplossing van deze groep verder ging dan alleen waterproblemen. De deelnemers toonden met hun resultaat aan dat ze het IJsselmeergebied begrijpen in een bredere context. Een terechte winnaar dus!

Naast de jurywinnaar mocht het publiek dit jaar ook stemmen. Gedurende 1.5 week konden deelnemers hun eindvideo promoten en stemmen binnenhalen. En er werd gestemd! De uitdagingen wisten gezamenlijk maar liefst 1100 stemmen binnen te halen. Een ongelofelijk aantal dat niet meer dan terecht is als je naar het verrichte werk van de deelnemers kijkt. DANK!

De winnaar van de publieksprijs van dit jaar is Challenge 2: Vloedbos voor een betere onderwaterwereld. Met maar liefst 418 geverifieerde stemmen is dit de terechte winnaar. Tijdens het kennisfestival van het Nationale Watertraineeship bij Waternet in Amsterdam werden ze nog eens extra in het zonnetje gezet.

Nogmaals dank aan de jury, stemmers en de deelnemers. De Waterchallenges IJsselmeergebied 2023 zijn nu echt voorbij. Op naar volgend jaar!

Recap 2022

Een nieuwe start. Begin 2022 is een samenwerking opgestart tussen de Water Challenges en de Agenda IJsselmeergebied 2050.

Rondom het IJsselmeergebied spelen ontzettend veel vraagstukken. Hoe ga je om met het peil van het IJsselmeergebied? Hoe schoon is het IJsselmeergebied eigenlijk? Of hoe staat het met onze natuureilanden? Met deze en nog veel meer vraagstukken zijn 52 deelnemers in 10 teams aan de slag gegaan. Samen zoeken zij een creatieve en innovatieve manier om het complexe watersysteem dat het IJsselmeergebied is aan te pakken.

Een groot succes dat naar meer smaakt!