Challenges 2025

Challenge 1

Opdrachtgever: Aeres Hogeschool

Hoe maken we de kennis over het functioneren van het IJsselmeergebied beter toegankelijk?

Onderzoek voor welke doelgroepen en organisaties deze kennis essentieel is. Denk aan beleidsmakers, bedrijven, bewoners, docenten of natuurorganisaties. Verken ook hoe het onderwijs — met name Aeres Hogeschool Almere — een rol kan spelen in het verspreiden en toepassen van deze kennis. De cursus dient als inspiratiebron voor kennisdelen over het IJsselmeergebied. Hoe is de cursus door te vertalen en door te ontwikkelen voor een breder publiek? En zijn er ook andere vormen van kennisdelen? Wat kan bijvoorbeeld de rol van AI, social media, excursies, ….. zijn?

Challenge 2

Opdrachtgever: Coalitie Het Blauwe Hart

Ontwikkel vernieuwende en werkbare voorstellen om controle en handhaving in het IJsselmeergebied te versterken, met oog voor samenwerking tussen overheden, terreinbeheerders en andere betrokken partijen. Maak daarbij gebruik van slimme technologieën, zoals drones en sensoren.

Challenge 3

Opdrachtgever: PWN

De plannen voor een klimaatbuffer bij Andijk zijn volop in ontwikkeling. Wat zijn goede ideeën om recreatie en toerisme daarin mee te laten profiteren? 
 
Het informeren van geïnteresseerden of het betrokken houden van vrijwilligers is iets wat PWN momenteel al doet. Dit gebeurt voornamelijk aan de andere kant van Noord-Holland, in het duingebied dat PWN beheert. PWN vindt het belangrijk om klanten voor te lichten over de processen, hen mee te nemen in wat er speelt en in te zetten op educatie voor scholieren (van verschillende leeftijden) op drinkwater en natuur. Zo zijn er diverse bezoekerscentra waar mensen kunnen leren over betrouwbaar drinkwater en een veerkrachtige natuur. Voor de Water challenge heeft PWN de volgende vraag: wat zijn de recreatieve mogelijkheden voor de Klimaatbuffer? Dit is een opdracht waarbij creativiteit en inpassing van verschillende belangen samen komen. Wat past wel en wat liever niet? En hoe kunnen we ook nog een steentje bijdragen aan educatie?

Challenge 4

Opdrachtgever: Gastvrije Randmeren

De Toekomstvisie Randmeren 2030-2035 biedt een inspirerend kader, maar nu is het tijd om deze visie om te zetten in concrete acties. De Coöperatie Gastvrije Randmeren wil deze uitdaging samen met young professionals aangaan in de Water Challenge IJsselmeergebied 2025.
 
De uitdaging:
Welke innovatieve en haalbare initiatieven kunnen bijdragen aan de realisatie van de Toekomstdromen “De natuur een handje helpen” en “Een paradijs voor dieren” in de Randmeren? Ontwikkel aan de hand van het kompas in de Toekomstvisie een concreet project of (tijdelijk) experiment dat snel, eenvoudig en niet met al te hoge kosten te realiseren is en kies een geschikte locatie binnen het Randmerengebied (op het water of aan de oever). Je voorstel moet aansluiten bij nature-based solutions en circulaire principes in beheer.

Challenge 5

Opdrachtgever: Sportvisserij Nederland

Hoe kunnen we het IJsselmeer en Markermeer verbinden met aangrenzende wateren zodat deze meren hun rol als cruciale schakel in de lokale, regionale, nationale én internationale vismigratie echt kunnen waarmaken!? Ontwikkel een innovatief voorstel dat vissen weer perspectief biedt – of dat nu via slimme verbindingen, tijdelijke voorzieningen, nature-based oplossingen of circulaire principes is. Denk groot of klein, experimenteel of traditioneel – zolang het bijdraagt aan een kloppend Blauwe Hart. Er zijn geen kaders, ofwel ‘sky is the limit’ en laat je gedachte en creativiteit de vrije loop!