Een blauwe rotonde voor de otter

Tot het begin van de vorige eeuw was de otter vrij algemeen voorkomend in Nederland. Echter, door verschillende factoren zoals verkeer, jacht, verdrinking in fuiken, gif, watervervuiling en het verdwijnen van geschikt biotoop, is de otter uit Nederland verdwenen. Ondanks het verbod op de jacht sinds 1954 en de herintroductiemaatregelen blijven verdrinking in fuiken, watervervuiling en verkeersongelukken bedreigingen vormen voor de otterpopulatie. In 2002 is gestart met de hervestiging van een kleine reproducerende groep otters, maar het herstel van de otterpopulatie is afhankelijk van verdere herintroducties en het succes van verbindingszones met omliggende natuurgebieden.

Het IJsselmeergebied biedt nog steeds geen uitnodigend leefgebied voor de otter, ondanks de verbeteringen in waterkwaliteit en visstand. Natuurlijke oevers, essentieel voor de otter, zijn schaars, wat bijvoorbeeld de oversteek van het oosten van Nederland naar Noord-Holland bemoeilijkt. Het doel is om het IJsselmeergebied te transformeren tot een ‘blauwe rotonde’, waar de otter vrij kan bewegen. Om dit te bereiken moeten verschillende stakeholders samenwerken.

Bij deze challenge creëer je een blauwe rotonde rondom het IJsselmeergebied voor de otter.

Bijbehorende mogelijke deelvragen zijn:

  • Welke leefgebieden heeft de otter nodig en welke andere soorten zouden daarvan profiteren?
  • Hoe zou die leefgebieden eruit kunnen zien rondom het IJsselmeergebied?
  • Welke bedreigingen zijn er in het IJsselmeergebied voor de otter?
  • Welke locaties bieden kansen voor de otter?
  • Welke stakeholders moeten betrokken worden om de otter te helpen?
  • Moet de wetgeving of overheid ingrijpen om dit te bewerkstelligen?

 

De opdracht wordt begeleid door Vogelbescherming Nederland, met inhoudelijke ondersteuning van zowel de Zoogdiervereniging als Vogelbescherming Nederland. Beide organisaties beschikken over relevante informatie en contacten.

Na afloop van de opdracht wil de Zoogdiervereniging een overkoepelend overleg opzetten voor het IJsselmeergebied, gericht op de otter. Concrete resultaten die jullie hebben aangeleverd helpen onder andere bij het maken van een kansenkaart, een overzicht van kansen en bedreigingen, en een netwerk van betrokken partijen.