Een landschap van wereldklasse

In onze snel veranderende wereld moeten we de ruimtelijke kwaliteiten van het IJsselmeergebied beschermen en versterken. We noemen het IJsselmeergebied daarom een Landschap van Wereldklasse. Het bewaken en versterken van de klasse van dit landschap is één van de doelstellingen van het Platform IJsselmeergebied.

 

IJ-team

Om de omgevingskwaliteit van concrete projecten in en langs de wateren van het IJsselmeergebied een impuls te geven is in 2022 het IJ-team opgericht. Het IJ-team geeft als inspiratieteam aanbevelingen mee door tijdelijk als ‘buitenboordmotor’ van projecten te fungeren en deze op drie manieren in samenhang van het IJsselmeergebied als geheel te plaatsen: in de ruimte, in het functionele palet en in de tijd.

Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten over omgevingskwaliteit van het IJsselmeergebied. De Handreiking Omgevingskwaliteit IJsselmeergebied is het belangrijkste instrument om op een gestructureerde manier het gesprek over de ruimtelijke kwaliteit van ontwikkelingen te voeren.

Maar hebben we daarin wel voldoende aandacht voor nieuw cultureel erfgoed? Het IJsselmeergebied is per slot van rekening een gebied dat continu in ontwikkeling is. In de laatste jaren zijn er bijzondere elementen toegevoegd. Vaak met unieke projecten die soms nergens in de wereld zijn vertoond. Kunnen bijvoorbeeld de Marker Wadden, Vismigratierivier, Windpark Fryslân of de versterkte Markermeerdijken worden beschouwd als nieuw modern erfgoed? De unieke historie en het verhaal van het IJsselmeergebied gaat hiermee verder. En deze ontwikkeling is nog verre van over, want het IJsselmeergebied zal in beweging blijven.

Deze challenge richt zich dan ook op modern erfgoed. Formuleer één of meerdere type modern erfgoed waar het IJsselmeergebied mogelijk behoefte aan heeft.

Vragen die daarbij horen zijn: Wat is de plek van modern erfgoed in het ruimtelijke verhaal van het IJsselmeergebied anno 2024? En wat is nodig om dit te realiseren?

Vind je het leuk om aan deze challenge mee te werken? Schrijf je dan snel in!

 

Opdrachtgever: Het IJ-team

 1e aanspreekpunt: Koen Kaffener (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

2e aanspreekpunt: Jacob Knegtel (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)